Estry metylowe wyższych kwasów tłuszczowych są produkowane z olejów roślinnych a zatem, jako produkt przyjazny środowisku, sprzyja redukcji globalnej emisji dwutlenku węgla. Estry metylowe kwasów tłuszczowych powstają na drodze reakcji chemicznej zwanej transestryfikacją.
Transestryfikacja jest reakcją, w której cząsteczki triacylogliceroli reagują z alkoholem w obecności katalizatora (np. KOH, NaOH, NaOCH3, itd.). Produktami reakcji są estry kwasów tłuszczowych i gliceryna.
Estry metylowe mają zastosowanie jako biokomponent oleju napędowego.
W stosunku do paliwa tradycyjnego charakteryzuje się następującymi zaletami:
- bardzo niska zawartość siarki
- jest całkowicie biodegradowalny
- ma porównywalną wartość energetyczną z olejem napędowym
- znacznie obniża emisję cząstek stałych i węglowodorów
- ma wyższą temperaturę zapłonu niż olej napędowy
- ma lepsze właściwości smarne
Gliceryna surowa jest produktem ubocznym podczas produkcji estrów metylowych. Jej oczyszczona postać jest gęstą, oleistą cieczą o słodkim smaku, bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalną w eterze i w chloroformie. Posiada szerokie zastosowanie.
Najczęstsze zastosowania gliceryny surowej:
- Przeprowadzenie dalszej rafinacji do gliceryny rafinowanej
- W procesie produkcji biogazu
- Spalanie
- Produkcja żywic
- Produkcja materiałów budowlanych
- Produkcja tworzyw sztucznych